The leaves are green, the nuts are brown,
they hang so high they won't come down.
Leave them alone till frosty weather,
then they will all come down together

torsdag 5. november 2009

Renessansen

Renessansen er en periode som strekker seg fra 1350-tallet til rundt 1600-tallet. Renessansen var en tid for nytenkning og nye opplevelsesmåter. Mennesket og jeget ble satt i sentrum, og Gud ble satt litt til side. Religion ble også utfordret, både i tro, tale og tekster, noe som virkelig var på tide!! Ordet renessanse kommer fra den greske og romerske oldtiden og betyr faktisk gjenfødelse! Det vil si at oldtidens idealer og mønstre ble tatt frem igjen. Oooooooo Hvem hadde trodde det? :O

Veldig mange kjente kunstnere og forfattere levde i renessansen. Selveste William Shakespare, en av verdens mest kjendte forfattere og dramatikere, er fra renessansen. Perler som Hamlet og Romeo og Juliet er dramaer som de fleste mennesker, med litt onfo i hodet, kjenner til. Personlig skjønner jeg ikke hva som var så stort med Shakespare... Tekstene hans er for det første umulige å forstå, for det andre lange og for det tredje er de utroooolig kjedelige! Uansett, en annen forfatter som huskes i dag er Miguel de Cervantes. Han skrev dikt, skuespill og humoristiske romaner. Den teksten han er mest kjendt for er den humoristiske og satiriske romanen om Don Quijote (som jeg har blogget om tidligere). I denne romanen gjør Miguel narr av adelheten.

Maleriet Mona Lisa ble malt i denne perioden. Leonardo Da Vinci malte den lure damen med det rare smilet nærmere bestemt i 1507. Noe han kommer til å bli husket for til verdens ende (som skal være i 2012 hvis vi stoler på mayakulturen og filmen 2012, som kommer nå).

Boktrykkerkunsten fikk faktisk sitt store gjennombrudd i denne perioden. Viktige bøker og dokumenter ble trykket opp i en fei. Ett av Luthers flygeskrifter ble trykt opp i 4000 eksemplarer på 5 dager! Wow... På grunn av boktrykkerkunsten ble det en stor utvikling av det nasjonale skriftspråket i Europa. Fine boktrykkerkunsten. Takket være den finner vi nå bibler på ALLE hotellrom man oppholder seg i. Bibelen er jo den boken som har blitt mest solgt opp igjennom tidene, sies det da. Hurra for det...

Det var vel egentlig renessansen i kort og godt format... Skulle jeg ha skrevet om resten av det SPENNENDE som skjedde i renessansen så ville denne bloggen blitt laaaaaang... det gidder vi rett og slett verken å lese eller skrive, derfor stopper jeg her. :)

1 kommentar:

  1. Supert, Martine! Du har en muntlig og fin stil samtidig som språket ditt fungerer og teksten er informativ og god. Jeg koste meg da jeg leste oppsummeringen din, og det er jo et godt tegn:-)

    Bjørnar

    SvarSlett